Tuesday, June 14, 2011

Harga Kuih Naik 30 Peratus


Pengusaha enggan kurangkan gula dalam makanan tradisional Kelantan 

KOTA BHARU: Kira-kira 10 hingga 15 jenis kuih tradisional Kelantan yang dijual di kebanyakan pasar di bandar ini, kini naik antara 20 dan 30 peratus berikutan kenaikan harga gula dan petrol, baru-baru ini.

Pengusaha kuih tradisional itu dikatakan tidak boleh mengurangkan gula dalam adunan masakan kerana dikhuatiri makanan kegemaran masyarakat itu tidak lagi enak dan manis.

Seperti diketahui umum, kebanyakan kuih tradisional Kelantan memang manis dan lemak kerana bahannya diperbuat daripada gula, telur, tepung dan kelapa menyebabkan makanan itu enak dan mendapat sambutan termasuk daripada pelancong domestik dan asing. 

AHMAD memilih kuih tradisional Kelantan selepas meninjau harga makanan itu di Pasar Besar Siti Khadijah.

Tinjauan di Pasar Siti Khadijah, di sini, semalam, mendapati harga kuih naik antara 15 hingga 50 sen sebiji, termasuk akok yang sebelum ini dijual pada harga RM1 bagi empat biji, kini hanya tiga bagi harga sama. 

Selain itu, tepung pelita yang seratus peratus menggunakan bahan gula, tepung dan santan, kini dijual pada harga RM1 tiga biji. 

Peniaga, Nik Nor Izaidah Nik Mat, 24, berkata dia hanya mengambil komisyen beberapa sen saja bagi setiap jualan kuih muih itu berikutan kenaikan harga oleh pengusaha atau pekilang. 

“Kenaikan harga gula sebanyak 20 sen memang memberi kesan kepada peniaga kuih walaupun kami hanya mengambil komisyen, namun tahu hakikatnya kenaikan itu disebabkan pengusaha terpaksa berbuat demikian bagi mengelak rugi,” katanya. 

Hasnah Mohammad, 26, pula berkata sebagai peniaga dia cuba tidak boleh menaikkan harga kuih kerana bimbang tidak laku. 

“Harga tahi itik yang menjadi kegemaran penduduk tempatan, kini dijual pada harga RM1 tiga biji berbanding empat sebelum ini. Begitu juga dengan buah tanjung dan jala emas yang kini dijual lima RM1 berbanding tujuh sebelum ini. 

“Saiz kuih itu juga kini agak kecil kerana mungkin pengusahanya terpaksa mengurangkan bahan adunan sebagai langkah jimat, namun tetap mengekalkan rasa manis dan lemak,” katanya. 

Sementara itu, Presiden Persatuan Pelindung Pengguna Negeri Kelantan (PELINDUNG), Ahmad Othman, berkata kenaikan harga gula perlu dilihat dari aspek kesihatan oleh pengguna. 

“Saya nasihatkan pengguna supaya mengurangkan makanan manis sekali gus mencari alternatif lain dengan mencari kuih yang kurang menggunakan gula, antaranya karipap, murtabak mini, kuih lapis,” katanya. 

Tekad Fahmi


KEKECEWAAN terlepas kejuaraan Piala FA ke tangan Terengganu, Sabtu lalu amat dirasai penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat (gambar) sehingga dia yang ditemui selepas tamat perlawanan itu bagaikan tidak mampu untuk meluahkan kata-kata.

Namun pemain berusia 22 tahun itu sedar, ada agenda lebih penting menanti selepas ini yang memaksanya segera bangkit untuk bersama skuad Olimpik negara bagi misi mencipta kejutan pada pusingan kedua kelayakan Olimpik 2012 menentang Lubnan di Beirut, Ahad ini.

“Kekalahan ini memang mengecewakan saya, kami kalah dengan jaringan minit terakhir. Bagi saya apa terjadi, sudah terjadi dan esok saya kena mulakan hari baru.

“Saya tidak mempunyai banyak masa untuk berehat kerana selepas ini akan menyertai skuad Olimpik ke Doha bagi persiapan perlawanan Olimpik. Saya perlu bersedia untuk memberikan aksi terbaik apabila bersama pasukan negara,” katanya.

Khairul Fahmi Che Mat

Khairul Fahmi beraksi cemerlang pada final Piala FA dengan beberapa kali menyelamatkan percubaan Terengganu namun terpaksa akur melihat pintu gawangnya dibolosi gol jaringan sendiri Mohd Daudsu Jamaludin dan pemain gantian Terengganu, Ahmad Nordin Alias pada masa tambahan.

Tamat perlawanan itu, dia yang mencipta nama ketika membantu Harimau Malaya menjulang trofi Piala Suzuki AFF, Disember lalu terus bergegas pulang untuk bersiap sedia sebelum berlepas ke Doha semalam bagi menyertai skuad Olimpik negara bimbingan jurulatih Ong Kim Swee yang tiba sehari lebih awal.

Pemain kelahiran Kota Bharu itu bagaimanapun tidak keseorangan ke Doha kerana ditemani pemain pertahanan Terengganu, Mohd Zubir Azmi yang turut beraksi pada final Piala FA.

“Saya amat gembira kerana dapat membantu Terengganu membawa pulang trofi Piala FA. Kejayaan ini sememangnya akan memberi semangat untuk saya berusaha bersungguh-sungguh apabila beraksi dengan skuad Olimpik,” kata Mohd Zubir yang dipanggil buat kali pertama oleh Kim Swee ketika Malaysia tumpas 1-0 kepada Kemboja dalam aksi persahabatan Selasa lalu.

Sementara itu, Kim Swee mengesahkan Khairul Fahmi dan Mohd Zubir tidak diturunkan pada perlawanan persahabatan dengan skuad Olimpik Qatar di Stadium Al Saad awal pagi tadi.

“Kedua-dua pemain ini sudah menjalani latihan bersama pemain lain tapi saya tidak akan turunkan Apek (Khairul Fahmi) dan Zubir pada perlawanan ini kerana mereka nampak keletihan, saya tidak mahu ambil risiko,” katanya yang dihubungi semalam.

Perlawanan dengan Qatar adalah persiapan terakhir skuad Olimpik negara sebelum bertandang ke Beirut, Jumaat ini dan akan kembali ke tanah air untuk menghadapi perlawanan kedua di Stadium Nasional Bukit Jalil, pada 23 Jun ini.

Harian Metro

'Lupakan Episod Duka'


PENGGEMPUR The Red Warriors, Norshahrul Idlan Talaha (gambar) mahu rakan-rakan sepa- sukannya melupakan episod duka ketika Kelan- tan tumbang kepada Terengganu 1-2 pada final Piala FA di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Sabtu lalu.


Norshahrul ketika ditemui pada sesi latihan Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu semalam mengakui moral rakan sepasu- kannya sedikit terjejas dengan kekalahan yang cukup memeritkan itu.

"Saya akui moral rakan-rakan dalam pasukan sedikit terjejas dengan kekalahan kepada Tereng- ganu. Namun dengan latihan pada petang ini (semalam) saya berharap ia dapat membantu memulihkan semula semangat mereka bagi Perak dalam saingan liga.

"Meskipun gagal membawa pulang kejuaraan Piala FA ke bumi Kelantan, saya harap rakan-rakan sepasukan kembali bangkit dan mendapatkan tiga mata penting dalam perlawanan malam esok (malam ini)," katanya.

Tambahnya, ini peluang terbaik buat The Red Warriors untuk terus mengukuhkan cengkaman di puncak liga, seterusnya menjulang kejuaraan Liga Super buat kali pertama.

Semangat Baru Pasukan Kelantan


"LUPAKAN Piala FA dan fokus untuk langsaikan hutang kekalahan kita di tangan Perak".

Demikian pesan pengurus pasukan Kelan- tan, Azman Ibrahim yang mahu semua pe- main dan peminat bola sepak negeri itu me- lupakan episod duka mereka di Bukit Jalil, Sabtu lalu, sebaliknya memberi perhatian kepada perebutan gelaran juara Liga Super.

Tanpa berselindung, beliau tidak menafi- kan yang moral para pemain masih berada pada tahap rendah, namun semakin pulih menjelang pertemuan dengan Perak di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam ini.


"Kita sedang melalui proses pemulihan mental para pemain. Selepas apa yang berlaku Sabtu lalu, rata-rata semua pemain ter- paksa melalui saat yang sukar, namun mereka sudah boleh menerima hakikat dan ber- sedia untuk turun malam esok (malam ini).

"Bertemu Perak, misi tanpa gagal kita adalah untuk memungut tiga mata penuh untuk mencerahkan peluang kita menjulang gelaran juara Liga Super, selain melangsaikan hutang kekalahan di Ipoh tempoh hari," katanya semalam.

Tambahnya, untuk tempoh dua hari bermula semalam, pihaknya telah mengadakan program 'kuarantin' yang mana para pemain, jurulatih dan pengurusan ditempatkan di satu lokasi secara bersama untuk mereka mengembalikan semula semangat dan kekuatan.

Jelasnya, kegagalan merangkul Piala FA tidak seharusnya dijadikan noktah perjuangan pasukan dan mereka perlu membawa pulang Liga Super sebagai pengubat keke- cewaan para peminat dan seluruh warga Kelantan.

"Kita memerlukan empat mata lagi untuk menjuarai Liga Super. Kemenangan dengan Perak malam esok amat penting, terutama- nya ketika aksi dijadualkan di gelanggang sendiri bagi memudahkan kerja kita ketika bertandang ke Sabah untuk perlawanan terakhir.

"Kelantan tidak mahu kecewa lagi, kita sudah hampir ke penamat dan kita tidak akan biarkan episod hitam kembali menghantui dan saya fikir para pemain perlu cepat melupakan apa yang berlaku dan bersedia untuk melangkah seterusnya," ujarnya.

Dalam pada itu, Azman turut menyelar tindakan sesetengah pihak yang menyebarkan khabar angin kononnya kekalahan Kelantan kepada Terengganu tempoh hari sebagai suatu yang telah direncanakan lebih awal.

"Khabar-khabar angin tersebut hanya untuk meruntuhkan moral pasukan. Kekalahan tersebut tidak pernah ada dalam rancangan kita dan segalanya telah ditakdirkan. Semua perlu menerima hakikat tersebut dan ia bu- kan pengakhiran buat kita," jelasnya.

Detik Genting


Norshahrul (kiri), bersama Annuar Musa (tengah) dan Mohd Daudsu.

Kelantan perlu bangkit pastikan tragedi Piala FA tidak berulang 

Lupakan tragedi Piala FA! Itu permintaan penyerang Norshahrul Idlan Talaha yang mahu rakan pemain bersemangat tinggi apabila melayani Perak di Stadium Sultan Muhammad ke- IV malam ini, seterusnya mengukuhkan cengkaman untuk membawa pulang trofi berprestij Liga Super ke Kelantan buat julung kali.

Mengakui masih diselubungi kekecewaan gagal membawa pulang Piala FA ke negeri itu, penyerang kebangsaan itu berharap kekala­han kepada Terengganu 1-2 di pentas final Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu lalu, tidak menjejaskan tumpuan ketika beraksi di laman sendiri.

“Apa yang lebih penting kini ialah tumpuan terhadap perlawanan dengan Perak kerana ia akan menentukan hala tuju pasukan untuk memastikan status pendahulu liga. Saya harap penyokong tetap hadir untuk menyuntik semangat pemain,” kata Norshahrul sebelum sesi latihan di Kota Bharu, semalam. 

Dengan hanya dibezakan dua mata di depan Selangor dan tiga mata di depan Terengganu, situasi dalam pasukan Red Warriors ketika ini amat genting, lebih-lebih lagi Perak bimbingan jurulatih Norizan Bakar, pernah menundukkan Kelantan 4-0 di Ipoh pada pusingan pertama. 

Malah, moral pemain yang berada pada tahap terendah memaksa Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa untuk hadir memberi kata-kata perangsang dan mengingatkan perjuangan bukan berakhir setakat Piala FA, sebaliknya masih ada Liga Super dan Piala Malaysia selepas ini. 

Jurulatih Datuk M Karathu, berharap anak buahnya bangkit terutama ketika meniti saat kritikal untuk memastikan trofi Liga Super buat pertama kali musim ini. 

“Saya tahu moral pemain sedikit menurun selepas gagal Sabtu lalu, tetapi ia tidak seharusnya melunturkan semangat mereka untuk bangkit, lebih-lebih lagi saingan Liga Super kini semakin ke kemuncaknya,” katanya. 

Ketika berdepan lawan lebih hebat, Terengganu yang masih dibuai kegembiraan menjulang Piala FA buat kali kedua, berdepan cabaran lebih mudah iaitu pasukan ‘adik’ T-Team tetapi pengendalinya, Irfan Bakti Abu Salim, mengingatkan anak buahnya supaya melupakan seketika pesta Piala FA dan berusaha mencari gol awal untuk memastikan rentak permainan tidak terjejas. 

“Hanya Joseph (Kalang Tie) cede­ra tetapi pemain lain akan diturunkan untuk memastikan tiga mata dan memburu trofi Liga Super pula,” katanya. 

Ikan 'Miskin' Gantikan Ikan 'Mewah'


MEREKA yang memilih menyertai pergerakan Slow Food Itali berpeluang melihat duri-duri beracun dan mata-mata yang terbeliak pada ikan kala jengking dan ikan cendro. Menariknya ikan-ikan itu mungkin kelihatan hodoh tetapi, ia lebih murah, tahan lama dan mempunyai rasa yang hebat.

"Ia masa untuk kembali menjamu selera dengan ikan-ikan 'miskin' (ikan yang murah) yang juga ikan-ikan yang dimasak oleh nenek moyang kita sebelum ini. Ia bukan sahaja lazat dan murah malah, ia boleh menyelamatkan ikan-ikan lain daripada kepupusan," kata seorang nelayan, Roberto Moggia pada acara Slow Fish Itali.

\
IKAN miskin seperti tenggiri kuda dan leerfish mempunyai keenakan rasa serta khasiat yang tidak kurang berbanding ikan mewah.

Moggia dan nelayan skala kecil yang lain berkumpul selama empat hari di Genoa, Itali untuk cuba menukarkan selera pencinta ikan mewah seperti salmon dengan ikan-ikan yang lebih murah.

Spesies mewah lain seperti tuna sirip biru, todak dan belut juga kini di ambang risiko kepupusan. Ia kini perlu diganti dengan amaun besar ikan jenis licin berkilat, berbentuk tajam, kembung mahu pun yang berwarna-warni yang kini dipamer atau dihidang mentah, masak atau dijeruk.

"Pameran Slow Fish membawa orang ramai mendekatkan diri dengan jenis ikan yang luar biasa. Mereka mula memasuki dapur rumah melalui pintu belakang," sindir Moggia yang berusia 49 tahun sambil menunjukkan kaunternya yang dipenuhi makanan laut bermisai dan menggerutu.

Pelawat ke festival itu berpeluang menyaksikan pelbagai juadah sama ada daripada ikan ternakan bebas dari Australia, ikan trout lautan sehinggalah ke udang kara dan sushi alternatif.

Sushi yang dipamerkan tidak lagi menggunakan ikan salmon sebaliknya ikan-ikan lain yang tidak kurang lazatnya.

"Kami menggantikan tuna dan salmon dengan ikan leerfish dan ikan tenggiri kuda. Orang ramai tidak dapat merasai perbezaannya," kata Nicola Fattibeni, pelajar gastronomi yang membantu menganjurkan sesi sushi, lengkap dengan ketua tukang masak dari Jepun.

Selamatkan ikan dan nelayan kecil

"Tetapi kami bukan hanya mencuba untuk menyelamatkan ikan dalam bahaya. Idea di sebalik Slow Fish juga untuk membantu menyelamatkan 'spesies' yang lain iaitu nelayan tempatan," dia menambah.

Nelayan-nelayan skala kecil sering kali dikredit kerana membantu melindungi persekitaran marin. Namun, jumlah mereka semakin berkurangan apabila berhadapan dengan individu yang mencari keuntungan menggunakan bot tunda untuk menangkap ikan pada jumlah besar di mana kebanyakan akan terperangkap dalam pukat mereka.

"Kita mungkin mengubah cara kita makan, tetapi kita juga perlu memastikan untuk mengubah cara menangkap ikan," kata Pesuruhjaya Perikanan Kesatuan Eropah, Maria Damanaki pada acara pembukaan, Slow Food dengan tema, Makanan yang baik, bersih dan adil.

Kebanyakan ikan ditangkap terlalu awal tanpa memberikan mereka peluang membiak.

Damanaki juga memberitahu wartawan bahawa, pihaknya bertindak keras terhadap tangkapan ikan secara haram, yang mengganggu ekosistem, merendahkan kualiti ikan dan menggalakkan persaingan tidak adil. Mereka menggunakan sistem mata seperti mana yang digunakan untuk lesen memandu.

Fattibeni dan pelajar-pelajar gastronomi di gerai sushi pula berkata, masalah lain berkenaan ikan ialah toksin.

"Salmon misalnya, ialah salah satu ikan berlemak yang menyerap toksin daripada sisa kapal dan bahan pencemar lain, terutama dalam Lautan Atlantik dan di Asia. Ikan-ikan tuna dipenuhi toksin ini dan ia mampu berkumpul pada skala yang lebih besar," ujar Fattibeni.

Pameran tersebut sedikit sebanyak membuka mata pelawat betapa selera mewah mereka adakalanya menyumbang kepada masalah ekosistem dunia dan kepupusan ikan mewah.

SEORANG chef menghidangkan sajian yang dimasak menggunakan makanan laut murah.

"Kini saya akan cuba mengenal pasti jenis ikan yang saya beli di pasar raya. Setiap orang harus mengambil inisiatif. Kita tidak boleh melihat bumi yang lebih baik tetapi, kita boleh menghentikannya daripada menjadi lebih buruk," kata seorang pengunjung, Livia Polgacini.

Berdekatan dengannya, sekumpulan pelawat berbaris untuk merasa masakan ketua tukang masak antarabangsa yang menyediakan masakan ikan miskin di atas pinggan.

"Cara masakan yang boleh mengumpan ibu mertua cukup sekadar daripada ikan sardin yang biasa.

"Di restoran, kami tidak lagi menghidang ikan tuna. Kami menggunakan produk tempatan dan resipi tradisional. Salah satu daripada masakan kegemaran saya ialah resipi Venice untuk ikan stargazer," kata chef Itali Gianluca Cazzin yang berusia 44 tahun.

Lengkap berpakaian chef, Cazzin menerangkan kepada pengunjung sambil menghidang masakan ketam kulit lembut goreng dan pasta kerang Rom. Dia mengakui, peranan sesebuah restoran dalam mengubah sikap pemakanan adalah sangat penting.

"Secara rasional, orang ramai tidak boleh terus makan makanan berasaskan ikan tuna atau todak. Jenis-jenis ikan yang 'miskin' juga mempunyai rasa yang hebat dan murah, tetapi bergantung kepada cara kita untuk memberi cadangan makanan," katanya.

"Kita perlu memberikan ruang untuk spesies pupus membiak supaya generasi akan datang berpeluang merasainya.

"Tiada siapa akan mati kelaparan jika tidak makan tuna untuk 10 tahun akan datang," Cazzin menambah.

"Saya berharap agar anak-anak kami masih akan dapat melihat pada ikan-ikan ini berenang dalam tempoh 20 tahun akan datang."